fbpx

It is your duty in life to save your dream.
-Amedeo Modigliani

Österlenchoklad grundades redan 2004 men vår historia här börjar nästan tio år senare under en semester som aldrig riktigt tog slut. Det som skulle vara en kort bensträckare och en kopp kaffe i den lilla byn Skåne-Tranås blev ett längre besök än väntat. Istället för en kopp kaffe blev det en pralinfabrik.

Tre månader efter den där vackra semesterdagen i juni 2013 var vi nyblivna chokladfabrikörer och ägare av den fastighet som fabriken huserade i, en enorm gammal byskola från 1893. Där stod vi framför entrédörren med vårt lilla flyttlass från Stockholm, en nyckel i handen. Utan erfarenhet inom varken chokladyrket eller hur man skötte en fastighet. Men vi hade en klar vision om vad vi ville åstadkomma.

Vi ville blåsa nytt liv i pralinbranschen. Rådande trend till trots ville vi gå ifrån de färgade och pompösa, men ofta smaklösa kreationerna till en mer avskalad och naturlig produkt. Vi ville sätta smaken i fokus igen och återinföra pralinen som en kvalitetsprodukt ur smakperspektiv.

Vi ville göra detta genom att ta tillvara på alla de fantastiska råvaror från lokala producenter som vi visste fanns och göra pralinerna helt från grunden från riktiga råvaror. Utan färgämnen, färdigköpta fruktpuréer och syntetiska aromer. Enkelt, naturligt och äkta blev våra ledord.

Tiden går fort och under åren sedan vi tog över har våra praliner börjat uppmärksammas i olika medier och vi har fått flertalet medaljer i internationella tävlingar. Något vi är glada för och tar som ett tecken att vi är på rätt väg. Ett och annat har vi nog lärt oss om choklad också och hur man fyller på en pelletspanna. Vi har dessutom startat en till chokladfabrik, Svenska Kakaobolaget, där vi var en av de första i Sverige att börja göra choklad hela vägen från kakaobönan. Äventyret har bara börjat.

//Ulrika & Fredrik